In welke fase zit jouw team

Als coaches maken we graag gebruik van modellen om iets duidelijk te maken. Een van deze modellen is ontwikkeld is door Bruce Wayne Tuckman. Het model geeft inzicht in de ontwikkelingsfases van een team.

Volgens Tuckman is het doorlopen van alle fases noodzakelijk om als groep uit te groeien tot een goed functionerend team. 

Tuckman beschrijft vijf fases. In de beginfases hebben sociaal-emotionele thema's de overhand, in de laatste fases de meer taakgerichte thema's.

Fase 1: Vormfase (het team lijkt op een werkgroep)
In deze fase is er sprake van een groep individuen. Er is nog geen groeps- of teamgevoel en de individuele posities en rollen zijn nog niet ingenomen. Er is onwennigheid en onzekerheid, weinig staat nog vast. Groepsleden nemen een afwachtende houding aan en hebben behoefte aan richting (koers/doel) en duidelijkheid van de teamleider. Eecn coaches kunnen wij met verschillende creatieve werkvormen het team helpen om het team samen een richting te laten bepalen. 

Fase 2: Stormfase (het team lijkt een team maar er is veel wat je niet ziet)
In deze fase proberen de teamleden hun positie in de groep in te nemen. Zij onderzoeken de verdeling van invloed en macht. Dit proces leidt regelmatig tot strijd als de ideeën of ambities van de verschillende teamleden op gespannen voet met elkaar staan. Ook kan het gaan over wie heeft het hier voor het zeggen? Als coaches kunnen wij teams in deze fase helpen door teamleden inzicht te geven in elkaars talenten, door te zorgen dat teamleden zich durven uiten of door het team te laten ervaren hoe zij dreigende conflichten samen kunnen oplossen. 

Fase 3: Normfase (het team ontwikkelt zich naar een echt team)
Groepsleden komen dichter tot elkaar. Afspraken, regels en methodes van samenwerking worden bepaald. .De gemeenschappelijke teamdoelen worden gedeeld en vastgelegd. Er ontstaat een meer volwassen wijze van samenwerken, op relatie en taak. Belangrijk om als teamleider de medewerkers het werk te laten doen, waarbij je zelf een coachende stijl toepast. Dit stelt hen in staat de vierde fase te bereiken.In de praktijk blijven veel teams ergens in deze fase steken omdat ze dan gedragsregels en afspraken ontwikkelen die contraproductief blijken te werken. Als coaches kunnen wij helpen om bespreekbaar te maken waar het knelt. 

Fase 4: Prestatiefase (het team is hecht en resultaatgericht)
Er is nu sprake van een team. Teamleden vullen elkaar aan en er wordt samengewerkt aan het gemeenschappelijke teamdoel. Het team is in staat zelfstandig te werken en mogelijke problemen te bespreken. Als teamleider kan je nu gaan delegeren en je richten op de omgeving waarin het team actief is. Een coach kan soms nodig zijn om te voorkomen dat het team teveel hooi op de vork neemt. 

Fase 5: Afscheidsfase (het team is TOP maar valt toch uiteen)
Het team wordt opgeheven. Dit gebeurt omdat teamleden vertrekken, omdater er neuwe teamleden bij komen, omdat het leiderschap wisselt  of omdat de teamopdracht verandert waardoor er andere kwaliteiten en competenties worden gevraagd. Het team wordt weer een groep en valt terug in een van de vorige fasen. Een coach kan helpen om alle neuzen weer dezelfde kant op te krijgen. 

Herken je de fase waar jouw team nu in zit? En merk je dat jouw team zich niet verder ontwikkeld? Neem dan contact met ons op en nodig ons uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek waarin we samen in kaart brengen wat er mogelijk speelt en wat er nodig is om het team weer te laten groeien.

Vorige
Vorige

Maak gebruik van verschillen